HUS


skupina druhů vodních ptáků s plovací blány, které patří do rodiny kachny (Anatidae) , který zahrnuje také labutě a kachny. Z labutí husy jsou menší velikosti těla, kratší nohy a krku, a plně pernatým uzdy (oblasti mezi očima a zobáku). Ve stejné době, nohy a husy krku delší než kachny, zobák vyšší a příčně stlačuje a peří z obou pohlaví není rozdílné, ale stejný. Jako kachny a labutě, husy podél okrajů zobáku na vnitřních příčných stran jsou ozubené hřebeny - plate - pro ottsezhivaniya potravinářských částic z bahna a vody. Jejich opeření kombinuje černé, bílé, hnědé a šedé barvy. Husy se více zajímají o půdu než kachny nebo labutě a živí se hlavně pozemskou vegetací. Jsou však také vynikajícími plavci. Při letu se mohou vyznačovat zvláštním výkřikem; v některých druzích hejna létají klínu, ostatní - v jedné řadě ("hus"). Husy jsou nalezené v čerstvých nebo brakické vody po celém světě, ale hlavně v Arktidě a mírných oblastech severní polokoule, ale mnoho druhů tráví zimu v subtropech a tropech. Sexuální zralost ptáků dosáhne druhého nebo třetího roku života, po kterém jsou po celý život spojeny do dvojice. Usadí hnízda na zemi; O husi a samci se starají husy.
Divoké husy
Divoké husy jsou rozděleny do několika rodů, které zahrnují skutečné husy narozené velmi blízko k nim husy.Hlavním vnějším rozdílem mezi těmito ptáky je barva zobáku a tlapky: v husí jsou černé a husí jsou často červené nebo jinak zbarvené. Níže jsou uvedeny některé jejich názory.
Šedá husa (Anser anser) se nachází pouze na východní polokouli. To se liší od ostatních hus šedou barvu lehčí peří a velmi úzkém pásmu bílého světla na spodní části zobáku (někdy neexistující). Hmotnost až 6,6 kg. Obývá se na jihu Sibiře, v lesních oblastech severní Evropy, v oblasti Kaspického a Černého moře.


Více než 40 moderních plemen domácích hus je pravděpodobně chováno na základě divoké šedé husy. s mírným kontrole zpoždění, neskrýval, zda videopotok svůj iframe setTimeout (function () {if (dokument. GetElementById ( "adv_kod_frame"). Skryté) dokumentu. GetElementById ( "video banner-close-BTN"). Hidden = true}}, 500);}} pokud (okno. addEventListener ("zpráva", postMessageReceive);} else {okno. attachEvent ("onmessage", postMessageReceive);}}) ();
Bean Goose (Anser fabalis) - hnědavě šedá pták s charakteristickou barvou zobáku - tmavý s oranžovou šerpou ve středu. Hmotnost - až 4, 5 kg. Hnízd v tundře a taigě v Eurasii migruje do jižních oblastí východní polokoule na zimu.
Kanadská husa (Branta canadensis) je nejvíce rozšířená severoamerická husa. Jeho délka je 64-109 cm, osrstění šedohnědou na světlejší prsu, hlavy a krku, černými, jasný bílý bod na tvář a bílým pruhem na ocase. Přírodních hnízdišť - od Arktidy na severu Spojených států, ale také trochu aklimatizovat v Británii a Skandinávii. Za letu tvoří stádo klín.
White-fronted Goose (Anser albifrons) - šedo-hnědé pták je 66-86 cm dlouhý s bílým čelem a černé pruhy na břiše a bílým půlměsícem na nadhvoste. Druh se množí v Arktidě, v tundrové zóně Ameriky a Eurasie, a migruje do subtropů na zimu.
Bílá husa (Chen hyperborea) je bílý pták o délce 58-79 cm s černými konci křídel. Plemena podél pobřeží arktických (na Sibiři - jen na Wrangel ostrov), v zimě migruje daleko na jihu, ve Spojených státech - Mexickém zálivu a Atlantiku zátoky na jihu Delaware.
Husí-bílý (Philacte canagica) se vyskytuje hlavně na Aljašce. Je to modrošedý pták o délce 66-71 cm s černobílým vzorem v podobě váhy, bílé hlavy a zadní plochy krku. V zimě je vidět v západních pobřežních státech.
červenokrký hus (Branta rufiolis). Tento druh jiný menší, ale nejvýraznější z peří: krk a hrudník - červená s bílou hraničící podobný barvení skvrny na tvářích, s dvěma bílými skvrnami na bázi krátkého zobák, břicha a zad jsou černé. Hnízda v tundře východní Sibiře, zimy na jihu Kaspického moře.
Černá husa (Branta bernicla). U tohoto druhu jsou hlava, krk a hrudník černé, zadní část je tmavě šedá a pouze před krkem je lehký proužek. Chová se v tundře Eurasie.
Hnědokvětý (Branta leucopsis), podobně jako předchozí dva druhy, se vyskytuje pouze na východní polokouli. To se liší od černé husy bílým perím hlavy (s výjimkou zadní části hlavy). Hnízdí v horské tundře Evropy až po Novaya Zemlya. HOME GOOSE
Husa je jedním z nejstarších domácích ptáků. Při hodnocení podle biblických textů, římských rukopisů a čínských dokumentů byly husy chovány před 3000 lety, především jako zdroj výživného a lahodného masa. Velké tělo, pomalé pohyby a klidná dispozice zdálo, že tento pták předem přizpůsobil domestikaci. Moderní plemena pravděpodobně pocházejí ze šedé husí (Anser anser).
Charakteristika.
Většina přírodovědců věří, že ze všech domácích ptáků je husa nejméně změněna člověkem.Nicméně, pokud většina divokých hus je monogamní, domácí jsou obvykle polygamní. Kromě toho většina divokých husí je nějakým způsobem zbarvena, zatímco dominují domácí dominance a převažují bílé opeření. Krmí se hlavně trávou v pastvinách. Drůbeží husy se vyznačují tím, že muži a ženy mají stejnou barvu a jsou podobné co do velikosti, což ztěžuje pohlaví, a to zejména pro zemědělce nezkušené drůbeže. Husy, stejně jako jiné kachny, připomínají zvířat přítomnost mužského penisu, který ve většině ptáků chybí. Druhy.
Moderní husy lze klasifikovat podle velikosti dospělých ptáků. Chovatelé drůbeže rozlišují tři třídy plemen: velké (těžké), střední a malé. Obecně řečeno, velké husy jsou nejrozšířenější a nejlépe přizpůsobené pro komerční chov. Střední housky jsou upřednostňovány v domácnosti ve dvorku. Takzvané malá plemena jsou spíše vzácná, slouží hlavně k dekorativním účelům a chovají se například ve veřejných parcích a panstvích. Nejdůležitějšími komerčními plemeny husí jsou Toulouse, Emden a Afrika. Husa Toulouse.
Největší domácí husa byla chována v blízkosti francouzského města Toulouse. Tyto velké šedé ptáky byly v evropských zemích běžné po několik staletí a daly jim většinu husí masa. Plemeno Toulouse bylo přivezeno do Ameriky přistěhovalci v polovině 19. století. a dosud se stala dominantní ve Spojených státech. Je to masivní squat a pomalý pták. Drůbeží Americká asociace (APA) zavádí standardní hmotnost 11, 6 kg dospělého Gusakov, 9, 1 kg pro dospělé a mladé Gusakov hus a 7, 3 kg pro mladé husy.Většina hus nahoře na velkých farmách se prodává před Vánoci, málo před rokem věku, tj. Váží jako "mladé husy". Emden husy
, chované v blízkosti německého města Emden, byly dlouhou dobu v čele mezi bílými plemeny. Sněhově bílé peří, modré oči, jasně oranžové zobák a nohy, stejně jako velmi dlouhá proporcemi těla, povýšen nad zemí je vyšší než jeho pravděpodobného předchůdce Toulouse, což je husa jedním z nejatraktivnějších mezi bratřími svými. Ne jako vajíčka jako Toulouse a mobilnější Emden husa nebyla tak široká distribuce. APA stanovila standardní hmotnosti 9, 1 a 8, 2 kg pro dospělé husy a husy a 8, 2 a 7, 3 kg pro mladé ptáky. Africká husa.
Majestátní africká husa, považovaná za husí jako aristokrat, je většinou šedá, ale s hnědým nádechem ocasu, což je zvláště krásné. Na počátku plemene hodně argumentuje, ale většina odborníků se domnívá, že pochází z divokých čínských hus. U africké husy na horní čelisti je prominentní kulatý kužel, který je také charakteristický pro čínské plemena. Nicméně podle některých historiků chovu drůbeže teče krev starých čínských plemen a evropských potomků divoké šedé husy v moderním africkém gusu. Ať už to bylo cokoli, toto plemeno je vhodné pro velké komerční šlechtění. APA stanovila standardní hmotnosti 9, 1 a 8, 2 kg pro dospělé husy a husy a 7, 3 a 6, 4 kg pro mladé samce a samice. Ostatní plemena.
Průměrná velikost husi plemene, jak se zdá, jsou velmi blízké Africe ve svých standardních masách.Takovéto ptáky chovají především malí zemědělci pro své vlastní potřeby domácnosti a amatéry pro výstavní účely. Mezi tyto druhy jsou známé starověké typů, jako pestrý (bílé až po hnědou) čínských hus, vlasem romantiku, známý i na počátku latinských textů, Sevastopolu se dlouhé a kudrnaté bílé peří, husy Pilgrim nejasného původu, ale chováni po několik staletí a je pojmenoval první osadníci v Americe zavezshih evropských odrůd, které jako výsledek křížení dala těmto ekonomicky hodnotné bílé a šedé ptáky a nakonec amerických plavá husy. Ty představují ideální komerční typ z hlediska velikosti, barvy, rychlosti růstu v "středně velkých" podmínkách a souladu s požadavky trhu. Svěží, světle žluté peří dělá ptáka výzdobou pro farmu. Standardní plemene namontován APA - 8, 2 a 7, 7 kg pro dospělé a mladé Gusakov a 7, 3 a 6, 4 kg pro dospělé a mladých hus resp. K všeobecně známým, ale vzácným plemenům jsou ruské housenky - Tula a Arzamas. Chov.
Velikost husích vajec, jako kuřecí vejce, závisí na plemeni, krmení a péči o ptáka. Obvykle váží 196-252 g a na výživové hodnotě a vzhledu jsou podobné kuřecím. Stálý požadavek na houskové vejce jako potravinářský výrobek neexistuje, ale mnozí oceňují jejich chuť velmi vysokou. Plemenné husy se liší jak velikostí vajec, tak jejich počtem, které si žena uchovává po dobu jednoho roku. Husa jít hlavně na jaře, odkládá obvykle jeden až pět tuctů vajec za sezónu (od března do června). Gusiat jsou odolné, úžasně rychle rostoucí a relativně méně náchylné k nemocem. Po prvních třech týdnech života téměř nevyžadují umělé zahřívání, kromě ve velmi chladném počasí.Je velmi snadné chovat husy na farmě, protože dospělí ptáci potřebují přístřeší pouze v zimě a jsou zpravidla spokojeni s boudy. Husy vždy strávily na zemi a položily tam vajíčka, zřídka používají hnízda. Husa v létě téměř po celou dobu jsou na ulici a potřebují jen ty nejjednodušší baldachýny. Na husích pastvinách roste bílý jetel, lucerna nebo bluegrass. Encyklopedie Collier. Otevřená společnost. 2000.